Služby

Elektrikář neodmítne ani malé zakázky

Napadlo vás někdy, že kdybyste potřebovali vyměnit víceramenný lustr v obývacím pokoji, že kvůli tomu přece nebudete volat elektrikáře v Praze 8? Anebo potřebujete ještě jednu zásuvku v místnosti, což byste mohli také zvládnout sami. A koneckonců ani kvůli výměně vypínačů přece nebudete panikařit a sjednávat schůzku s elektrikářem, protože vám připadá, že kvůli takovým malichernostem vám jednak zakázku odmítne, a pak se budete cítit trapně a neschopně, když ani takové maličkosti v domácnosti nedokážete zvládnout.

Rádi bychom vás uklidnili, že elektrikář jednak přijede i kvůli výměně jednoho vypínače, a že se rozhodně nemusíte cítit hloupě, protože práce s elektrickými prvky a rozvody vyžaduje odborníka. K čemu by tu mohlo dojít, kdybyste se do práce pustili sami?

nářadí elektrikáře

Zapomenete vypnout přívod elektřiny – chystáte se k výměně lustru a těsně před tím vám někdo zavolá na mobil. Řešíte spolu cosi důležitého, jdete si pak zapsat na papír nějaké poznámky, ale mezitím si neuvědomíte, že jste nevypnuli hlavní jistič. Směle vstoupíte na štafle a začnete povolovat šrouby ve svorkovnici. Jistě nemusíme dál popisovat, co by následovalo, kdybyste se pak dotkli obnažených kabelů.

elektrikář při práci

Odlomíte kabel – při výměně lustrů, vypínačů, zásuvek a podobných záležitostí může poměrně snadno dojít k přerušení či odlomení vodiče. Například u měděných kabelů odříznete kus izolace tak, že poškodíte strukturu vodičů a těm pak zmenšíte průřez, což může způsobit přetížení vodiče na svorce průtokem proudu a vznik elektrického oblouku a požáru. Mnohem horší situace je u hliníkových vodičů, které se rády lámou, a kde ke zkratu může dojít poměrně snadno.

Použijete nevhodný průřez vodiče – při instalaci přídavných zásuvek použijete menší průřez vodičů a tento segment pak bude přetížený a opět tu může vlivem zkratu dojít k požáru.

Zásuvku umístíte na nevhodné místo – zásuvky musí být umístěné podle předpisů, to znamená, např. v koupelnách a v kuchyních musí být v určité vzdálenosti od zdroje vody. Velmi pošetilé je instalovat zásuvku hned vedle kuchyňského dřezu nebo umyvadla.