Opomíjené bobule

Na podzim najdete v přírodě mnoho nejrůznějších plodů. Pokud se vám je podaří sesbírat dříve, než to před vámi udělají hladoví ptáci, můžete se na zimu takto „zásobit“ vitamíny a různými přírodními léčivy. Například bobule černého bezu jsou bohatým zdrojem vitamínů – zejména provitamínu A a vitamínů ze skupiny B. Obsahují organické kyseliny a třísloviny, působí protizánětlivě a také jako analgetikum při bolestech hlavy, zad a kloubů. Dokonce zmírňují potíže při obávaném zánětu trojklaného nervu.

Důležitá je kvalitní surovina

Při přípravě výrobků z bobulí musíme ale dávat pozor na kvalitní surovinu – bobule musí být zralé, protože v nezralém stavu jsou mírně jedovaté a projímavé. Ze stejného důvodu je rovněž lépe je tepelně upravit, protože jejich projímavý účinek se tepelnou úpravou ztrácí. Můžeme je také sušit a drtit do čajů, nebo se pustit do přípravy likéru či bezinkového sirupu z plodů .